ONVZ zorgverzekeraar

ONVZ is een Nederlandse zorgverzekeraar en onafhankelijk specialist van zorgverzekeringen. De zorgverzekeraar is gevestigd in Houten. Inmiddels heeft de zorgverzekeraar zo’n 400 medewerkers in dienst, en zo’n 436.000 verzekerden.

De zorgverzekeraar heeft geen winstoogmerk. Dat betekent dat positieve resultaten terugvloeien aan de verzekerde. Bijvoorbeeld door de zorgkwaliteit te verbeteren, of door de premies van de verzekeringen te verlagen. ONVZ heeft verschillende labels: ONVZ Zorgverzekeraar, PNOZorg en VvAA.

Begonnen als zorgverzekeraar
Al in 1933 was ONVZ zijn tijd ver vooruit: er werd een zorgverzekeraar opgericht. En die zorgverzekering bestaat nog steeds, onder de naam ONVZ. De bedoeling van de zorgverzekeraar was om mensen zo goed mogelijk de juiste zorg aan te bieden.

In 1933 begon ONVZ als de Onderlinge Nationale Rooms-katholieke Vereniging tegen de kosten van Ziekenhuisverpleging en Operatie. De zorgverzekeraar is dus vanuit een katholiek standpunt begonnen in Utrecht. In het begin verzekerde de verzekeraar alleen kosten van verpleging, operaties en ziekenvervoer.

In 1950 wijzigde de naam naar Onderlinge Nationale Verzekering tegen Ziekenhuiskosten, afgekort ONVZ. In 1990 verhuisde ONVZ naar Houten, aan de Molen. Daar zit ONVZ nog steeds. Sinds 1999 heet de verzekeraar ‘ONVZ Zorgverzekeraar’.

Geen winst
Belangrijk te weten is dat ONVZ een vereniging is, en dus geen winstoogmerk heeft. Verzekerden zijn dus leden van de vereniging, en er zijn ook geen aandeelhouders. Als de verzekeraar winst maakt, komt dat ten goede aan investeringen aan de zorg en aan de zorgpremie. De afgelopen jaren is ONVZ wel flink doorgegroeid, waardoor de verzekeraar nu verschillende labels heeft.

Labels
In 2004 nam ONVZ de zorgportefeuille over van Allianz, die inmiddels meer bekend is van de autoverzekeringen. In 2006 volgenden de zorgkosten van VvAA en PNO Ziektekosten. Sinds 2012 heeft ONVZ de labels in eigen beheer, en bestaan nu de labels: ONVZ Zorgverzekeraar, VvAA en PNOZorg.

Beste zorgverzekeraar
ONVZ heeft een zeer goede reputatie als zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar staat bekent om zijn innovaties en slagvaardigheid. Daardoor staat de verzekeraar onafhankelijk in de markt, om zo de juiste zorg voor mensen te bieden. Niet voor niets is ONVZ in de afgelopen jaren regelmatig afgeroepen als ‘beste zorgverzekeraar’.