Er zijn verschillende zorgverzekeraars waar u uit kunt kiezen. Er geldt immers een vrije zorgmarkt in Nederland. Op Prinsjesdag maakt de overheid bekend welke zorg er uit de basisverzekering verdwijnt en welke zorg er juist bij inkomt. Verzekeraars zullen hun tarieven daar weer op aanpassen. Het is dus ook raadzaam om ieder jaar een goede vergelijking te maken. Daarmee kunt u namelijk ontzettend veel geld besparen.

Welke zorgverzekeraars zijn er?

Er zijn verschillende zorgverzekeraars waar u uit kunt kiezen. Er zijn namelijk elf verschillende concerns waar u uit kunt kiezen. Echter hebben vier van de elf concerns circa 86 procent van de markt in handen. Deze vier concerns zijn: Zilveren Kruis (Achmea), VGZ, CZ en Menzis. Hier volgt een overzicht van de verschillende zorgverzekeraars:

Achmea

Achmea is een van de grootste zorgverzekeraars in Nederland. Deze verzekeraar heeft de volgende merken onder zich: FBTO, De Friesland Zorgverzekeraar, Zilveren Kruis ZieZo, Prolife Zorgverzekeringen, Interpolis en Zilveren Kruis.

CZ

CZ is eveneens een van de grotere aanbieders in Nederland met de volgende merken: Ohra, Just, Nationale Nederlanden en tot slot CZ.

Menzis

Menzis is een populaire verzekeraar met de volgende merken: Anderzorg, HEMA, PMA (collectief) en Menzis.

VGZ

VGZ is een grote partij met verschillende merken: Univé, Bewuzt Zorgverzekering, IZZ Zorgverzekering, IZA, Zekur, UMC, UnitedConsumers (collectief) en VGZ.

Kleinere zorgverzekeraars in Nederland

Er zijn tot slot nog een aantal andere (kleinere) zorgverzekeraars in Nederland. Zij hebben de overige 14 procent van Nederland in handen:

 • DSW-Stad Holland: DSW, inTwente en Stad Holland;
 • Zorg en Zekerheid: AZVZ en Zorg en Zekerheid;
 • ONVZ: ONVZ, PNOzorg en VvAA;
 • ASR Ziektekostenverzekeringen: Aevitae (ASR), De Amersfoortse en Ditzo;
 • ENO: Salland en Zorgdirect;
 • IptiQ: Promovendum, Besured en National Academic;
 • Eucare: Aevitae (Eucare).

Overstappen van zorgverzekering

Wilt u graag overstappen van zorgverzekering? Dan kunt u hier direct beginnen met zorgverzekeringen vergelijken. Het is raadzaam om ieder jaar weer de overstap te maken. Dat heeft er namelijk mee te maken dat de zorg uit de basisverzekering ieder jaar wijzigt. Vanwege deze wijzigingen veranderen de tarieven ook ieder jaar. Het is dus raadzaam om na te gaan of uw huidige verzekeraar nog steeds bij u past. Via onze website kunt u gelukkig vrijblijvend zorgverzekeraars vergelijken. Binnen slechts enkele minuten gaat u na welke aanbieder het beste bij u past. Overstappen duurt vervolgens nog enkele minuten en op die manier kunt u flink besparen op uw zorgpremie!

Belangrijke overstapdata

Wilt u graag besparen op uw zorgverzekering? Dan is het belangrijk dat u rekening houdt met de onderstaande data:

 • Prinsjesdag: op Prinsjesdag (derde dinsdag van september) wordt bekendgemaakt welke zorg in het basispakket komt en welke uit het basispakket verdwijnt. Op basis daarvan worden de nieuwe premies later weer vastgesteld.
 • 12 november: rond 12 november moeten alle premies en voorwaarden bekend zijn gemaakt door de verschillende zorgverzekeraars. Vanaf dat moment heeft u dus ook weer de mogelijkheid om de overstap te maken.
 • 31 december: Oudejaarsdag is de laatste dag dat u uw zorgverzekering kunt opzeggen.
 • 31 januari: dit is de uiterste datum dat u een nieuwe zorgverzekering kunt afsluiten indien u uw oude zorgverzekering op 31 december heeft stopgezet. Uw nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari.

Onafhankelijk zorgverzekeraars vergelijken

Via onze website kunt u volledig onafhankelijk zorgverzekeraars vergelijken. Wij zijn niet verbonden aan een bepaalde verzekeraar en tonen om die reden de goedkoopste zorgverzekeraar altijd bovenaan. Overstappen van zorgverzekering duurt maximaal drie minuten en daarmee kunt u ontzettend veel geld op jaarbasis besparen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over zorgverzekeraars of heeft u vragen overstappen? Dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Op werkdagen zijn wij bereikbaar en uiteraard helpen wij u dan graag. Houd er echter wel rekening mee dat wij geen adviezen geven over welke verzekeraar het beste bij u past. Dat kunt u namelijk eenvoudig en snel zelf bekijken in onze zorgvergelijker. Wij hebben immers een onafhankelijke rol!