Wilt u ook graag minder betalen voor je zorgverzekering? Dan kunt u de zorgpremie vergelijken via de zorgvergelijker. Vul uw geboortedatum in en geef aan wat voor u belangrijk is. Vervolgens kunt u gemakkelijk controleren welke aanbieder het voordeligste is. De goedkoopste zorgverzekeraar staat altijd bovenaan. Uiteraard zijn alle tarieven onafhankelijk tot stand gekomen en zijn dit de actuele tarieven van dit moment.

Waarom de zorgpremie vergelijken?

De zorgpremie vergelijken: ieder jaar mogen we het weer doen. Waarom zou u eigenlijk overstappen van zorgverzekering? Daar zijn eigenlijk meerdere redenen voor. Hieronder vertellen we u over de vier belangrijkste redenen.

Geld besparen

Als u de zorgpremie vergelijken gaat, kunt u simpelweg ontzettend veel geld besparen. Hoeveel betaalt u nu voor uw zorgverzekering én hoeveel geeft de vergelijker aan? Dan heeft u de besparing al direct goed in kaart. Er komen geen bijkomende kosten bij en het bedrag in de vergelijker klopt precies. Zo komt u dus ook nooit voor verrassingen te staan.

De zorgvraag verandert

Natuurlijk kan het ook voorkomen dat uw zorgbehoefte verandert. Heeft u ineens veel last van uw rug en lijkt een aanvullende verzekering fysiotherapie u wel handig? Dan kunt u zich daarvoor eventueel aanvullend voor verzekeren. Overigens werkt dat andersom ook zo: had u afgelopen jaar een aanvullende verzekering fysiotherapie, maar heeft u daar nooit gebruik van gemaakt? Dan kunt u de aanvullende verzekering dit jaar ook annuleren. Daarmee bespaart u dus ook weer geld.

Werkgever is niet altijd voordeliger

Veel Nederlanders zijn verzekerd via hun werkgever. Vaak is er een collectief, waarbij u dus een korting krijgt. Echter is dat niet altijd voordeliger. U kunt de zorgpremie vergelijken via de zorgvergelijker. Zo kunt u ook berekenen of het daadwerkelijk voordeliger is via uw werkgever. Is dat niet zo? Maak dan de overstap via de zorgvergelijker!

Vrijblijvend én kosteloos

Tot slot: de zorgpremie vergelijken is volledig kosteloos. U betaalt daar dus helemaal niets voor. Waarom zou u niet een paar minuutjes van uw tijd investeren in het vinden van de goedkoopste zorgverzekering?

De veranderingen in 2024

In 2024 veranderen er weer een aantal zaken in de zorgverzekering. Het belangrijkste om te weten is dat het eigen risicobedrag gelijk blijft. Dit blijft dus 385 euro. Verder kunt u rekenen op de volgende wijzigingen:

 • De zorgpremie gaat met circa 124 euro omhoog. Dat komt neer op een tientje per maand. Zorgpremie vergelijken wordt dus ook sterk aangeraden;
 • Maximale eigen bijdrage voor medicijnen is 250 euro. Tot 2018 was daar nog geen maximum voor;
 • Hulp in het geval van overgewicht wordt nu vergoed. Voorwaarde is wel dat er een gezondheidsrisico is, welke kan worden vastgesteld door de huisarts;
 • Zware paracetamol en voedingssupplementen vallen niet langer onder de basisverzekering;
 • Basisdekking oefentherapie bij de COPD is toegevoegd.

Lees hier verder over de Belangrijkste veranderingen zorgverzekering 2024

Zorgpremie vergelijken: gebruik de filters

Als u de zorgpremie vergelijken gaat, kunt u gebruik maken van verschillende filters. U heeft namelijk zelf ook invloed op de prijs. Zo kunt u onder andere uw eigen risico verhogen, zodat u minder premie betaalt. Ook kunt u bepaalde aanvullende verzekeringen juist wel of juist niet nemen. Lees de onderstaande tekst goed door en bepaal wat belangrijk voor u is.

Voer uw geboortedatum in

Voordat u de zorgpremie vergelijken gaat, is het belangrijk dat u uw leeftijd invoert. De aanvullende zorgpremie is leeftijdsafhankelijk. Als u ouder bent betaalt u dus soms meer premie. Dat klinkt een beetje oneerlijk, maar er bestaat een zogeheten leeftijdsafhankelijke premie. Voor de juiste berekening is het dus belangrijk dat u uw leeftijd invoert. Uiteraard gebruiken we uw geboortedatum alleen voor deze berekening en slaan we dit niet op in onze servers.

Welk eigen risico kan ik betalen?

U heeft een zogeheten verplicht en vrijwillig eigen risico. Het verplichte eigen risico is dit jaar 385 euro. Dat is hetzelfde bedrag als afgelopen jaar. U zult dat bedrag dus sowieso moeten betalen als een bepaalde behandeling zoveel geld kost. Als u echter wilt, kunt u dit bedrag verhogen. Dit noemt men het vrijwillige eigen risico. U kunt dit verhogen naar maximaal 885 euro. U betaalt daardoor minder premie. Dat is vooral aantrekkelijk voor mensen die bijna nooit iets hebben.

De volgende zaken vallen onder uw eigen risico:

 • Ambulancevervoer;
 • Bloedprikken;
 • Medicijnen;
 • Ziekenhuisopnames;
 • Ziekenhuisoperaties;

De volgende zaken vallen niet onder uw eigen risico:

 • Gemaakte zorgkosten via de huisarts;
 • Gemaakte zorgkosten voor kraamzorg;
 • Kinderen onder 18 jaar (inclusief tandartskosten);
 • Eventuele vergoedingen vanuit aanvullende verzekeringen;
 • Wijkverpleging;
 • Enkele chronische ziekten;
 • Hulpmiddelen in bruikleen.

Het is belangrijk om voor uzelf na te gaan van welke medische ‘diensten’ u wel of geen gebruik gemaakt. Als u een enkele keer naar de huisarts gaat, kunt u uw eigen risico dus eventueel omhoog doen. Dat is immers kosteloos.

Kies uw zorgkeuze

U kunt ook uw zorgkeuze zelf bepalen. De goedkoopste variant is de beperkte keuze, maar dat betekent ook dat u veel minder keuze hebt uit zorgaanbieders. De vrije keuze is de meest uitgebreide variant, waarbij u terecht kunt bij ieder willekeurig ziekenhuis. Echter is deze zorgkeuze ook duurder. Hieronder bespreken we de drie varianten.

Beperkte keuze

Met de beperkte keuze heeft u, zoals de naam ook doet vermoeden, een beperkte keuze uit zorgaanbieders. Echter is het ook weer een stukje voordeliger. Het kan dus voorkomen dat u niet naar bepaalde ziekenhuizen ‘mag’. Doet u dat wel? Dan betaalt u waarschijnlijk zelf een extra bedrag. Spoedeisende hulp is overigens uitgesloten. In dat geval mag u uiteraard overal naar toe.

Ruime keuze

Met de ruime keuze heeft u een ietwat uitgebreidere keuze. Veel ziekenhuizen en instellingen zijn aangemeld en daar kunt u dus terecht. De kosten worden in dit geval dus volledig vergoed door uw verzekeraar.

Vrije keuze

Wilt u de meest uitgebreide keuze? Dan kiest u voor de vrije keuze. U kunt nu daadwerkelijk overal terecht en de kosten worden daarmee ook volledig gedekt: naar welke aanbieder u ook gaat!

Welke aanvullende verzekeringen zijn er?

Er zijn verschillende aanvullende verzekeringen waar u uit kunt kiezen. Niet alle aanvullende verzekeringen zullen nodig zijn. Als u de zorgpremie vergelijken gaat, is het raadzaam om te controleren of een van de onderstaande aanvullende verzekeringen wel daadwerkelijk nodig is.

Fysiotherapie

Heeft u de laatste tijd veel last van uw rug of nek? Of heeft u weleens last van blessures? Dan kan het raadzaam zijn om een aanvullende verzekering fysiotherapie in het pakket op te nemen. Vanuit de basisverzekering wordt fysiotherapie namelijk nauwelijks vergoed.

Alternatieve geneeswijzen

Er zijn verschillende alternatieve geneeswijzen beschikbaar. Zo kunt u onder andere kiezen voor neuraaltherapie, moermantherapie, osteopathie of shiatsutherapie. Zo zijn er nog verscheidene andere alternatieve geneeswijzen beschikbaar. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om u daarvoor aanvullend te verzekeren.

Lenzen en brillen

Helaas worden lenzen en brillen niet vanuit de basisverzekering vergoed. Dat betekent dus dat u dit zelf moet betalen, tenzij u daarvoor een aanvullende verzekering hebt. In dat geval betaalt uw verzekering dit dus! Kijk goed of dit wel voor u kan. Pak de facturen erbij van uw vorige brillen en/of lenzen om dit te kunnen bepalen.

Tandarts

De meeste Nederlanders hebben een tandartsverzekering. Tandzorg valt, in de regel, niet onder de basisverzekering. Soms is de verzekering duurder dan de behandeling. Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Als u de zorgpremie vergelijken gaat, is het verstandig om te bekijken welk bedrag u de afgelopen jaren aan uw tandarts hebt betaald. Vergelijk dat met de premie, zodat u kunt controleren wat het voordeligste is.

Orthodontie tot 18 jaar

Tot slot kunt u uw kind ook verzekeren voor orthodontie tot 18 jaar. Dit betreft dus een beugel voor uw kind. Daar zijn vaste tarieven voor en dit kan vergoed worden door uw verzekeraar.

Kies uw dekking

U heeft keuze uit verschillende dekkingen: nationaal, Europa of wereld. Dit kunt u natuurlijk volledig zelf invullen: heeft u alleen een Nederlandse dekking nodig of gaat u regelmatig op reis? In het laatste geval kan een Europese dekking of een werelddekking wellicht verstandig zijn. Houd er wel rekening mee dat u hiertegen soms ook al verzekerd bent via uw reisverzekering. Het is raadzaam om die polisvoorwaarden eens goed door te lopen. U hoeft zich natuurlijk niet dubbel te verzekeren tegen iets. Dat is natuurlijk ook zonde.

Maandelijks of jaarlijks betalen?

Wist u dat u zo’n een tot drie procent van de jaarlijkse kosten kunt besparen door het bedrag in een keer te voldoen? Als u het geld dus voor handen hebt, kan het dus handig zijn om dit te doen. Daarmee kunt u toch nog enkele tientjes besparen. U bent bovendien ook van die vervelende maandelijkse kosten af. Wel zo fijn!

Zorgpremie vergelijken: zo kunt u dit eenvoudig doen

De zorgpremie vergelijken is een fluitje van een cent. Daar is de handige zorgvergelijker zo goed mogelijk op ingericht. U kunt zelf aangeven wat voor u belangrijk is. Vervolgens staat de goedkoopste zorgverzekeraar altijd bovenaan in het systeem. U hoeft dan alleen nog maar te klikken op ‘bekijken’. Vervolgens verlaat u onze website en wordt u daarmee doorverwezen naar de website van de zorgverzekeraar. Hier hoeft u alleen nog maar uw gegevens in te voeren. Daarvan ontvangt u een bevestiging en de overstap is vervolgens geregeld. Vanaf het aankomende jaar bent u verzekerd bij een nieuwe verzekeraar! Daarmee heeft u dus eenvoudig veel geld bespaard.

U heeft een annuleringsperiode van 14 dagen

Als u de zorgpremie vergelijken gaat, kunt u vervolgens de daadwerkelijke overstap maken. Zodra u bent overgestapt, kunt u altijd nog genieten van een annuleringsperiode. Dit noemt men ook wel de wettelijke bedenktermijn en deze is standaard 14 dagen. Binnen deze periode kunt u het contract dus nog annuleren. Als u het contract wilt annuleren, kun u contact opnemen met uw nieuwe verzekeraar. Wij kunnen het contract niet voor u annuleren.

Moet ik mijn oude contract opzeggen?

Gelukkig hoeft u het oude zorgcontract niet zelf op te zeggen. Dat doet uw nieuwe zorgverzekeraar namelijk voor u. In Nederland kunt u niet dubbel verzekerd zijn voor de zorgverzekering. Dat is wel zo fijn om te weten als u de zorgpremie vergelijken gaat.

Handige bespaartips

Als u zorgpremie vergelijken gaat, kunt u nog rekening houden met de volgende bespaartips.

Overweeg extra eigen risico

U kunt overwegen om het eigen risicobedrag iets omhoog te zetten. In dat geval loopt u natuurlijk iets meer risico, maar het maandbedrag is ook beduidend lager. Dit is vooral aantrekkelijk voor diegenen die bijvoorbeeld niet vaak naar het ziekenhuis gaan.

Betaal je premie jaarlijks

Als u de premie jaarlijks betaalt, kunt u flink besparen op de kosten. De korting bedraagt vaak zo’n een tot drie procent op de totale premie. Heeft u het geld toch voor handen? Dan kunt u dat natuurlijk overwegen.

Kies de juiste dekking

Veel Nederlanders zijn helaas oververzekerd. Gaat u de zorgpremie vergelijken? Zorg er dan voor dat dit u niet overkomt. Kies daarom niet voor aanvullende verzekeringen als dat niet nodig is.

Vergelijk gezinsleden apart van elkaar

Wellicht is een andere zorgverzekeraar geschikter voor uw partner. U kunt misschien uit de voeten met weer een andere verzekering. Vergelijk gezinsleden daarom apart van elkaar. Het is immers gratis. Het kost alleen maar iets meer tijd.

Profiteer van onze speciale kortingen

Gaat u de zorgpremie vergelijken via onze website? Dan profiteert u van vele deals en kortingen. Daarmee kunt u dus ook flink besparen op uw zorglasten.

Ik kom er niet helemaal uit. Wat kan ik doen?

Komt u er niet helemaal uit? Dat is natuurlijk niet prettig. Echter kunnen wij u helpen! Stuur ons gerust een bericht via het contactformulier. Uiteraard nemen we zo snel mogelijk contact met u op. Houd er wel rekening mee dat we niet adviseren in welke zorgverzekeraar voor u het voordeligste is. Immers, dat kunt u zelf berekenen aan de hand van de zorgvergelijker. Heeft u een zorgverzekering afgesloten, maar heeft u spijt van uw keuze? Dan kunt u deze binnen 14 dagen, na ontvangt van de bevestiging, nog annuleren. Dit dient u via uw nieuwe zorgverzekeraar te doen. Dat kan niet via onze website.

PS: Heeft u een foutje gezien in de bovenstaande tekst? Stuur ons dan gerust een bericht. We passen het binnen 24 uur aan.