Het jaar is alweer bijna voorbij en dat betekent dat we weer kunnen overstappen van zorgverzekering. Dit is natuurlijk niet verplicht. Sterker nog, heel veel mensen zijn nog nooit overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Hieronder zetten we vier redenen op een rij waarom je dat wél moet doen.

1. Besparen op de premie

De voornaamste reden dat veel mensen gaan overstappen naar een andere zorgverzekering, is omdat je op deze manier flink kan besparen. Veel mensen zijn nog nooit overgestapt naar een andere aanbieder en betalen vaak jarenlang hetzelfde bedrag per maand. De kans is groot dat je een andere aanbieder vindt met een goedkopere premie. Een handige manier om binnen een oogopslag te checken wat de goedkoopste aanbieder is, is om gebruik te maken van een vergelijkingssite. Zo is Poliswijzer.nl een overzichtelijke website die alle aanbieders inclusief de premies laat zien. Bovendien kun je ook via deze site overstappen.

2. Aanpassen op jouw zorgwensen

Een andere reden om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, is omdat jouw huidige aanbieder niet meer past bij jouw zorgwensen. Wellicht heb je meer zorg nodig, of misschien zelfs wel minder. Misschien betaal je op dit moment wel veel te veel of te weinig voor de zorg die jij het volgende jaar verwacht te krijgen. Bovendien kun je tijdens het overstappen ook kiezen voor aanvullende verzekeringen. Misschien staat er volgend jaar wel een kaakoperatie gepland of een aantal behandelingen bij de fysiotherapie. Dan loont het om jezelf hiervoor aanvullend te verzekeren.

3. Veranderen eigen risico

Iedereen heeft standaard een eigen risico van 385 euro. Dat betekent dat je over de zorg die aan jou wordt verleend eerst 385 euro zelf moet inleggen, daarna wordt de zorg vergoed. Je kunt er overigens ook voor kiezen om dit eigen risico op te hogen wanneer je wil overstappen. Hoe hoger het eigen risico, hoe minder premie jij namelijk moet gaan betalen. Prettig wanneer je een beetje wil besparen. Je kunt het eigen risico maximaal ophogen tot 885 euro. Maar houd er wel rekening mee dat je eerst zelf dit bedrag moet inleggen voordat het wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

4. Verzekering met collectiviteit

Ben je geswitcht van baan? Dan is de kans aanwezig dat jouw werkgever de werknemers beloont met collectiviteitskorting. Dat is een korting op de zorgverzekering, waar je dus aardig wat centen mee kunt besparen. Dit is dan ook een goede reden om over te stappen naar een andere zorgverzekering, zodat je deze korting kunt toepassen.