De zorgverzekering is een maandelijkse kostenpost die hoog kan oplopen. Deze kosten verschillen per persoon, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten om te besparen op de zorgverzekering. Zo kun je verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken en de aanvullende kosten checken. Veel mensen denken dat dit een hels karwei is, maar eigenlijk is een zorgverzekering vergelijken en afsluiten vrij eenvoudig.

Tip 1: Eigen risico verhogen

Je kunt de maandelijkse premie verlagen door het eigen risico te verhogen. De meeste mensen hebben een eigen risico van 385 euro per jaar en dat is ook meteen het minimum. Je kunt dit echter zelf verhogen naar een maximum van 885 per jaar, waardoor de maandelijkse premie omlaaggaat. Als je ervanuit gaat dat je weinig zorgkosten gaat maken, is dat wellicht een goed idee. Wanneer je wel te maken krijgt met onverwachte zorgkosten moet je hier natuurlijk wel zelf voor op draaien. Hier moet je dus goed over nadenken.

Tip 2: Kritisch vergelijken

Als je vaak zorgkosten maakt, is het verstandig om voor aanvullende dekkingen te kiezen. Deze aanvullende dekkingen verschillen per verzekeraar. Het is dus aan te raden om verschillende verzekeraars kritisch met elkaar te vergelijken. Dit kun je al eenvoudig doen via alpina.nl. Ook kun je nadenken of het per se nodig is om een aanvullende tandartsverzekering te hebben als je normaal gesproken nooit problemen hebt met jouw gebit.

Tip 3: Zorgpremie per jaar betalen

Je kunt ervoor kiezen om de zorgpremie in een keer af te betalen. Bij sommige verzekeraars krijg je zelfs korting wanneer je dit doet. Deze korting kan wel oplopen tot drie procent. Dat klinkt misschien niet zo veel, maar je kunt hier best veel geld op besparen. Het is overigens wel goed om te benoemen dat dit niet geldt bij elke verzekering. Ga dus bij jouw nieuwe zorgverzekering na of dit een van de opties is.

Tip 4: Stap ieder jaar over

Als je ieder jaar overstapt naar een andere zorgverzekering, kun je hier een boel geld mee besparen. Ieder jaar mogen de zorgverzekeraars namelijk hun zorgpremies veranderen die midden november bekend worden gemaakt. Bovendien veranderen jouw zorgwensen natuurlijk ook door de jaren heen. Wellicht kun je ergens een betere dekking krijgen voor een lagere premie dan bij jouw huidige zorgverzekeraar. Hiervoor moet je wel voor 31 december jouw huidige zorgverzekering stopzetten, en ook voor deze datum een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Wie niet waagt, wie niet wint.